مایکروسافت با آپدیت ماه می ویندوز ۱۰، قابلیت Segment Heap را برای کمتر شدن مصرف رم اج و کروم ارائه کرد. اینگونه که پیداست اخیرا گوگل این قابلیت را برای مرورگر کروم خود غیرفعال و از دسترس خارج کرده است.
گوگل کروم با وجود تمام نکات مثبتی که در اختیار کاربران قرار میدهد مشکل خیلی بزرگی دارد و آن، اشغال کردن میزان فضای بالا و قابل توجهی از حافظهی رم کامپیوتر است. حتی همچنین کاربران وفادار مرورگر کروم همیشه بهدلیل این موضوع از گوگل ناراضی اند و انتقاد می کنند. مایکروسافت مدتی قبل اطلاعیهای انتشار داد که در رسانهها موردتوجه قرار گرفت. ردموندیها در اطلاعیهای که منتشر کرده بودند ادعا کردند راه و روشی پیدا کردهاند که با تکیه بر آن و بهره گیری از آن میتوان اشکال اشغال حافظهی رم توسط کروم را در کامپیوترهای مبتنیبر ویندوز ۱۰ برطرف کنند. چنانچه امید داشتید که این قابلیت تازه سبب شود گوگل کروم حجم به نسبت کمتری از منابع کامپیوتر را بهخود اختصاص دهد، خبر خوشایندی برای شما نداریم. گوگل در اطلاعیهای تازه از غیرفعال کردن راهکار مایکروسافت خبر داده است.
گوگل کروم امروزه محبوبترین مرورگر وب در دنیا محسوب می شود و کاربران خیلی فراوانی دارد. در بین سهم کروم و دومین مرورگر محبوب از بازار اختلافی خیلی فاحشی دیده میشود و قطع به یقین در سالهای آینده نیز جایگاه اول هنوز هم در اختیار مرورگر کروم خواهد ماند. در طول چند سال گذشته اشغال حافظهی رم توسط کروم سبب اذیت شدن بسیاری از کاربران این مرورگر شده است. چنانچه تبهای گوناگون و زیادی را در کروم باز کنید، معمولا پیش می آید که کامپیوترهای معمولی دچار افت سرعت میشوند. این اشکال به اندازه ای جدی بود که مایکروسافت تصمیم گرفت بهجای گوگل در خصوص این مشکل کاری بکند و با منتشر کردن بهروزرسانی ماه می ۲۰۲۰ ویندوز ۱۰، آن را برطرف کند. مایکروسافت در جهت پایین آوردن اشغال حافظهی رم توسط کروم، شروع به بهره گیری از قابلیتی به اسم Segment Heap کرد.
مایکروسافت مدعی بود روشی که استفاده کرده است این توانایی را دارد که فضای اشغالشده از حافظهی رم توسط مرورگر اج مبتنیبر کرومیوم را بهمیزان ۲۷ درصد کاهش دهد. این نکته را در ذهن خود داشته باشید که اج تازه از همان موتور کرومیوم بهره می برد که گوگل کروم بر پایهی آن توسعه داده شده است؛ در نتیجه در واقع مایکروسافت اج و گوگل کروم بر یک نوع موتور متکی هستند. به نظر می رسد روش مایکروسافت تا جایی تاثیر گذار بوده که گوگل بعد از مدتی بهره گیری از آن را در مرورگر خود شروع کرده است. با این وجود اینطور بهنظر میرسد که قابلیت تازه و بحث برانگیز مایکروسافت قرار است در ورژنهای بعدی کروم بهصورت پیشفرض غیرفعال شود.
این تصمیم گیری و تایید آن ازسوی گوگل در نگاه اول بسیار تعجببرانگیز جلوه می کند، ولی دلیل محکمی پشت آن وجود دارد. همانگونه که اشاره کردیم، بهره گیری از قابلیت Segment Heap سبب میشود میزان اشغال حافظهی رم توسط گوگل کروم کاهش پیدا کند. با این وجود یکی از مهندسین اینتل با بررسی ریز و دقیق به این نتیجه رسیده است که فعالسازی این قابلیت سبب « مختل شدن عملکرد» در بقیه قسمت ها (به صورت مستقیم پردازندهی مرکزی) میشود.
بهعلاوه مطابق با حرف های یکی از توسعهدهندگان مرورگر کروم، «میزان اثرات منفی روی پردازندهی مرکزی آنچنان زیاد است که نمیتوانیم به استفاده از Segment Heap ادامه دهیم». بررسیها نشان میدهد با فعال بودن Segment Heap، عملکرد پردازندهی مرکزی در بنچمارک Speedometer 2.0 بهمیزان ۱۰ درصد کم شده و همچنین مقدار اشغال فضای پردازندهی مرکزی و البته مصرف انرژی، ۱۳ درصد افزایش داشته است. همین قضیه سبب شده است گوگل تصمیم بگیرد قابلیت Segment Heap را از کروم ۸۵ بهبعد بهصورت پیشفرض غیرفعال کند. این نسخه از کروم در ماه آگوست ۲۰۲۰ (مرداد و شهریور ۱۳۹۹) در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
آیا غیرفعال شدن Segment Heap به آن معناست است که کروم به اشغال کردن کامل حافظهی رم ادامه میدهد؟ امیدواریم که این چنین اتفاقی نیفتد و گوگل دخالتی بکند تا بازهم دگیرش نباشیم. این نکته را به یاد داشته باشید گوگل فعلا بهصورت موقتی بهره گیری از قابلیت بحث برانگیز را کنار گذاشته است تا تحقیق و بررسی بیشتری انجام دهد. توسعهدهندهی کروم اظهار دارد که این احتمال وجود دارد که گوگل در آینده در تصمیم خود برای استفاده از قابلیت Segment Heap تجدیدنظر کند. گوگل در پی راهی میگردد که بتواند Segment Heap را بدون بروز تاثیرات منفی زیاد و آنچنانی روی پردازندهی مرکزی، به کروم بیاورد.
گوگل همچنین از تلاش برای اعمال بعضی بهبود و بهینهسازیهای دیگر روی کروم ۸۵ خبر میدهد. در نتیجه احتمالا در آینده بهمرور زمان میزان اشغال حافظهی رم توسط این مرورگر دوست داشتنی کمتر خواهد شد. امیدواریم در نهایت گوگل به روش و راه حلی مؤثر برسد؛ چونکه موضوعی که مورد بحث بود، بزرگترین نقص کروم محسوب می شود و کاربران بسیاری را آزرده خاطر کرده است.