مقایسه اینترنت ثابت و همراه با یکدیگر
درزمانی که استفاده از اینترنت ثابت در سراسر دنیا محبوبیت بسیار بیشتری از اینترنت موبایل دارد، آمارهای دریافتی سالی که گذشت، در ایران، از کاهش استفادهی مردم از اینترنت ثابت پهنباند و گرایش به استفاده از اینترنت موبایل خبر میدهند.
اخیرا، سازمان تنظیم و مقررات آماری از مقدار استفادهی مشترکان اینترنت در ایران انتشار داده است. با توجه به این آمار، مشترکان اینترنت ثابتی که ارائه می شود در ایران درمقایسهبا سال ۱۳۹۷ سقوطی یکمیلیونی داشته است. بهگزارش رگولاتوری، تعداد مشترکان اینترنت پهنباند تا پایان سال ۱۳۹۸، ۷۸ میلیون و ۱۶ هزار و ۴۳۳ نفر بوده که از این عدد ۶۸ میلیون و ۹۹۲ هزار و ۱۱۵ نفر مشترک اینترنت پهنباند سیار و ۹ میلیون و ۲۴ هزار و ۳۱۸ نفر مشترک اینترنت پهنباند ثابت بودهاند.
با توجه به اعداد و ارقام این آمار، ضریب مقدار نفوذ اینترنت پهنباند تا آخر سال ۱۳۹۸، ۹۳/۹۱ درصد بوده است که بهترتیب اینترنت پهنباند سیار ۸۳/۰۵ درصد و اینترنت پهنباند ثابت ۱۰/۸۶ درصد ضریب نفوذ دارد.
ضریب میزان نفوذ اینترنت پهنباند درمقایسهبا سال ۱۳۹۷، با رشد تقریبی ۴ درصدی و درقیاسبا سال ۱۳۹۶ با رشدی بیشتر از ۱۵ درصد و درمقایسهبا سال ۱۳۹۵ با رشدی بیشتر از ۴۰ درصد روبه رو شده است.
یکمیلیون سقوط مشترکین در قسمت اینترنت خانگی در سالی که گذشت بیانگر آن است که مشترکان اینترنت در ایران ترجیح می دهند از اینترنت موبایل استفاده کنند. باتوجهبه رایجتربودن استفاده از اینترنت پهنباند ثابت در دنیا و هزینه پایینتر این خدمات ارتباطی، این سوال به وجود می آید که چرا همچین اتفاقی در ایران افتاده است.
سقوط یکمیلیونی مشترکان اینترنت ثابت زمانی بیشتر از هر موقع دیگر باعث جلب توجه میشود که به آمار تفکیکشدهی مشترکان اینترنت پهنباند نگاهی دقیقتر و جزئی تر بیندازیم. با استناد به اطلاعات موجود در سامانهی تنظیم مقررات، میتوان متوجه شد اینترنت TD-LTE توانسته بهعنوان تکنولوژی گرانی که خیلی از عمر آن در بازار اینترنت کشور نمی گذرد، تقریبا ۱/۲ میلیون مشترک داشته است. این موضوع درکنار سقوط یکمیلیونی مشترکان اینترنت ثابت بیانگر وضعیت نا مناسب زیرساختهای ارتباطی کشور است.
مقام اینترنت پهنباند همراه و ثابت ایران
درراستای همین گزارش، نخست نگاهی به جایگاه اینترنت پهنباند ایران در دنیا میاندازیم. در نمودارهای سایت Speedtest و با توجه به آخرین آمارها، سنگاپور با سرعت ۲۰۵/۱۳ مگابیتبرثانیه سریعترین سرعت اینترنت ثابت پهنباند و مقام نخست دنیا و الجزایر با سرعت ۳/۴۸ مگابیتبرثانیه پاییم ترین سرعت اینترنت ثابت پهنباند و مقام صدوهفتادوسوم را دارد. دراینمیان، کشور ما با سرعت ۱۵/۷۵ مگابیتبرثانیه در رتبهی ۱۲۹دنیا قرار دارد. خوب است بدانید فقط سی کشور دنیا سرعت بیشتر از ۱۰۰ مگابیتبرثانیه اینترنت ثابت پهنباند را ارائه می دهندد. درمقابل، ایران دراستفاده از اینترنت همراه جایگاه بهتری دارد و از بین ۱۳۸ کشور که در نمودار با کرهجنوبی و سرعت ۱۰۰/۲۲ مگابیتبرثانیه شروع شده و با افغانستان و سرعت ۵/۷۱ مگابیتبرثانیه تمام می شود، با سرعت ۲۸/۸۳ مگابیتبرثانیه رتبهی شصتوهفتم را دارد. در بخش اینترنت موبایل نیز، تنها ۱۹ کشور سرعت بیش از ۵۰ مگابیتبرثانیه را تجربه میکنند.
اینترنت ثابت پهن باند در ایران
هیچ کس این قضیه که کیفیت و سرعت نامطلوب اینترنت ثابت سبب شده از خدمات اینترنت موبایل در ایران بیشتر از اینترنت ثابت کاربری داشته باشد را کتمان نمی کند. برای فهمیدن درست این قضیه، فقط کافی است در شهری مثل تهران نگاهی به پشتبام برجها و ساختمانها بیندازیم و ببینیم پر از آنتنهایی است که بهخاطر عدم وجود زیرساخت درست ارتباطی، ارتباط بیسیم را انتخاب کرده اند. قدیمیبودن تجهیزات و از کار افتاده بودن زیرساخت ارتباطی و منحصربودن تجهیزات مخابراتی در ایران و اختصاص پیدا نکردن منابع مالی سبب شده مردم اینترنت را از اپراتورهای موبایل خریداری کنند که البته درهمه جای دنیا هزینه بالاتری از اینترنت ثابت دارد. البته گرانبودن اینترنت موبایل درمقایسهبا ثابت خیلی زیاد نیست و همین اتفاق سبب شده خیلی از کاربران بهسوی استفاده از اینترنت همراه بروند؛ ازاینرو، سقوط یکمیلیونی مشترکین اینترنت ثابت و افزایش ضریب نفوذ اینترنت پهنباند همراه خیلی جای تعجبی باقی نمی گذارد.
به نظر خیلی از کارشناسان، پایین تر بودن قیمت اینترنت همراه از اینترنت ثابت سبب شده با مهاجرت مشترکین به اینترنت موبایل، شرکتهایی که اینترنت ثابت ارائه می کنند سرمایه و انگیزهی لازم برای توسعه را نداشته باشند. البته دراینبین، باید به انحصاری که مخابرات دارد همچنین اشاره کرد که میدان رقابت را بیشتر از هر زمان دیگری بر شرکتهای خصوصی که اینترنت ثابت ارائه می دهند تنگ کرده است و کاربران را بهسوی بهره گیری از اینترنت همراهروانه کرده است.
با وجود همه ی اینها در چند ماهی که گذشت، محمدجواد آذریجهرمی از افزایش چهاربرابری اینترنت ثابت خبر داده است. طبق اظهارات مدیرعامل شرکت مخابرات ایران، تا آخر سال جاری ۱۱ شهر بزرگ کشور زیر پوشش اینترنت VDSL قرار میگیرند و ۵ میلیون پورت VDSL همچنین واگذار خواهد شد. بااینوجود، تاهمین الان خبری از عملیشدن خبر و گفته وزیر ارتباطات مبنیبر واگذاری ۸۰۰ هزار پورت VDSL تا پایان اردیبهشت انتشار نیافته است و احتمال عملینشدن ۵ میلیون پورت تا آخر سال جاری را تقویت کرده است؛ حالآنکه با بالا رفتن بیسروصدای هزینهی اینترنت همراه در روزهای گذشته، شایعات افزایش قطعی هزینه اینترنت موبایل در جهت گسترش اینترنت ثابت قوت گرفته است.
هرچند سازمان تنظیم مقررات خبر داد بالا رفتن هزینه های اینترنت همراه اتفاقی غیرقانونی بوده است، علت آن تنها تأیید نشدن تعرفههای تازه ازطرف رگولاتوری اعلام شد. بهبیاندیگر، اپراتورهای همراه اول و ایرانسل در روزهای گذشته، هزینه ای بالاتر از محدودهی قانونی برای بستههای اینترنت خود تنظیم نکردهاند؛ بلکه حرکتی غیرقانونی در نگرفتن تأیید ابتدایی از سازمان رگولاتوری انجام دادهاند.
با بیان این موضوع باید یادآوری کنیم براساس اطلاعات سایت cable.co.uk، از یک سو، ایران یکی از اینترنتهای همراه ارزان قیمت در دنیا را دارد و از طرف دیگر، اینترنت ثابت در ایران یکی از سرویسهای اینترنت کُند و بیکیفیت و گران قیمت در دنیا است. دراصل، برای خرید هر گیگابایت اینترنت موبایل در ایالات متحده باید بهطور میانگین ۸ دلار معادل ۱۶۸ هزار تومان پرداخت کرد؛ درحالیکه در ایران هزینه ای کمتر از یک دلار برای هر گیگابایت اینترنت پرداخت میشود. حتی با وجود اختلاف چندبرابری سرانهی تولید ناخالص داخلی دو کشور، هزینه ای که برای اینترنت موبایل در ایران پرداخت می شود خیلی پایین تر به حساب می آید.
دراصل، باتوجهبه مصوبهی جلسهی شمارهی ۲۴۹ کمیسیون تنظیم مقررات، قیمت هر گیگابایت اینترنت آزاد برای سیمکارتهای دائمی ۴۱ هزار و ۹۴۳ تومان و برای سیمکارتهای اعتباری ۶۲ هزار و ۹۱۴ تومان تعیین شده است. پایین ترین قیمت نیز برای هر یک گیگابایت، یکچهاردهم این مبلغ است. وضوعی که در حداکثر و حداقل قیمت اینترنت همراه تاثیر گذار است بستههای تشویقی است؛ چراکه مشترکین اینترنت همراه زمان زیادی است که به بستههای پرحجم با هزینه مطلوب آنها عادت کردهاند؛ اکنون که دو اپراتور بزرگ موبایل در ایران تصمیم گرفتهاند قیمتهای خود را همزمان بهشکل عجیبی افزایش دهند.
.